بانک تسویه حسابهای بینالمللی با اشاره به تصمیم کشورهای مختلف برای تغییر ترکیب ذخایر ارزی خود اعلام کرد، طی پنج سال گذشته سهم دلار از 70 درصد به 59 درصد کاهش یافته است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از بانک تسویه حسابهای بینالمللی، ذخایر ارزی کشورهای جهان بالغ بر 9/4 تریلیون دلار برآورد میشود.
این رقم معادل 11 درصد کل تولید ناخالص داخلی جهان است.
بر اساس این گزارش باتوجه به حجم گسترده ذخایر ارزی جهان مقامات مسئول این ذخایر از اهمیت خاصی درتعیین معادلات مالی جهان برخوردار هستند.هرگونه تصمیم این مقامات میتواند بر وضعیت بازارهای مالی تاثیر گذار باشد.
حجم عمده ذخایر ارزی جهان در قالب دو ارز دلار و یورو نگهداری میشود.
اما در عین حال از دو دهه پیش تغییراتی در سیاستهای مقامات پولی بسیاری از کشورها انجام شده است. کشورهای بسیاری از دو دهه پیش به این سو تغییراتی را در ترکیب ذخایر ارزی خود پدید آوردهاند.
بروز بحرانهای مالی در مکزیک و آسیا طی اواسط دهه 1990 نقطه آغاز اتخاذ سیاستهای جدید در تغییر ترکیب ذخایر ارزی درجهان بوده است.
بر اساس این گزارش کاهش بیش از پیش ارزش دلار در طی سالهای اخیر طرفداران تغییر سیاستهای ارزی در جهان را افزایش داده است و هم اکنون کشورهای بسیاری هستند که به سمت تبدیل بخشی از ذخایر دلار خود به یورو و سبدی از ارزها یا طلا روی آوردهاند.
سالهای بسیاری عمده ذخایر مالی جهان در قالب طلا نگهداری میشد. اما از سه دهه گذشته به این سو وضعیت فرق کرده است. در طی دهه 1980 سهم ذخایر طلا به کل ذخایر ارزی به 60درصد کاهش پیدا کرد واین رقم در سال 2005 به کمترین میزان خود یعنی تنها 9 درصد کاهش پیدا کرد.
امروزه حجم عمده ذخایر ارزی در قالب ارزهای خارجی نگهداری میشوند. در حالی که کل ذخایر ارزی کشورهای جهان بالغ بر 9/4 تریلیون دلار است ذخایر طلا در همین حال تنها 5/0 تریلیون دلار میباشد.
مشخصا از اواسط دهه 1970 برخی از نهادهای مالی درجهان به تبدیل ذخایر طلای خود به ارز روی آوردند. تا سال 2006 حجم سپردههای جهان به 3/1 تریلیون دلار رسید.
حجم سپردههای بانکی در سال 1980 به 50درصد کل ذخایر ارزی جهان رسیداما این رقم در طی دو دهه بعد با کاهش مواجه شد.
در حال حاضر سپردههای بانکی بالغ بر 30 درصد کل ذخایر ارزی است.
بر اساس این گزارش کشورهای در حال توسعه توجه بیشتری نسبت به نگهداری ذخایر ارزی خود در قالب سپردههای بانکی دارند.
در سالهای اخیر این کشورها بیش از یک سوم ذخایر ارزی خود را در قالب سپردههای بانکی نگهداری کردهاند.برخی از این کشورها حجم عمده ذخایر ارزی خود را در قالب سپردههای بانکی نگهداری کردهاند.
برای مثال هند 76 درصد از کل 145 میلیارد دلار ذخایر ارزیاش را در قالب سپردههای بانکی نگهداری میکند.
روسیه نیز 69 درصد از کل 198 میلیارد دلار ذخیره ارزی خود را در قالب سپرده نگهداری میکند.
این در حالی است که کشورهای صنعتی مجموعا صرفا 21 درصد از ذخایر ارزی خود را در قالب سپردههای بانکی نگهداری میکنند.
به طور کلی از 9/4 تریلیون دلار ذخایر ارزی جهان 3/1 تریلیون دلار در قالب سپردههای بانکی نگهداری میشود.
در بخش دیگری از گزارش بانک تسویه حسابهای بینالمللی به جایگاه دلار در میان ذخایر ارزی جهان اشاره شده است.
دلار از جنگ جهانی دوم به این سو به عنوان مهمترین ارز درجهان شناخته شده است . در عین حال میزان سهم آن از ذخایر ارزی متغیر بوده است.
در دهه 1970 بیش از 70 درصد ذخایر ارزی در قالب دلار نگهداری میشد. در دهه 1980 ین و مارک آلمان توجه نهادهای مالی را به خود جلب کرده و در پایان این دهه سهم دلار به کمتر از 50 درصد کاهش یافت.
اما در دهه 1990 مجددا سهم دلار افزایش یافت و تا سال 2001 به 70 درصد افزایش یافت . پس از آن این رقم مجددا به 66 درصد کاهش یافت و درحال حاضر به 59 درصد رسیده است.
سهم فعلی یورو از ذخایر ارزی جهان بیش از 24 درصد است.
تغییر ارزش دلار مهمترین علت تغییر ترکیب ذخایر ارزی جهان دانسته شده است.علت دیگر تغییر مدیریت ذخایر ارزی و ملاحظات استراتژیک عنوان میشود.
بر اساس این گزارش پس از یورو و دلار پوند انگلیس سومین مقام از نظر اختصاص ذخایر ارزی جهان را به خود اختصاص داده است . 12 درصد از ذخایر ارزی جهان در قالب پوند نگهداری میشود.
سهم ین در این ذخایر پنج درصد و فرانک سوئیس نیز یک درصد است.
به گزارش فارس، دانش جعفری وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز اخیرا" از تبدیل ذخایر ارزی ایران از دلار به یورو خبر داده بود.